Wat is spandex? - Kizzmo

Ga naar de inhoud
Stretch stoffen
Spandex

Voor dit product worden allerlei verschillende namen gebruiky; Spandex, Elastaan, Dorlastan, Elastomeer, Lycra (Merknaam van Dupont), Polyurethaan elastomeer ofwel elastisch kunstof garen.

Dit elastisch garen wordt als mono-filament garen toegepast in kleding. Dat wil zeggen dat je het kunt zien als één hele lange dunne elastische draad. En zeer elastisch is het zeker, want je kunt zo’n draad wel 600% uitrekken voordat het breekt. Dit garen wordt nooit 100% puur verwerkt in kleding. Het wordt meegeweven of meegebreid in de stof om meer draagcomfort en bewegingsvrijheid te geven aan de stoffen. Het wordt toegepast in allerlei verschillende kleding. Van T-shirts, broeken, tot lingerie en sokken.

Een percentage van 1 tot 15% elastomeer is heel gebruikelijk in een kledingstuk. Hoe hoger het percentage, hoe rekbaarder de stof. De rekbaarheid in de stof wordt afgestemd op het type stof en het kledingstuk dat ervan gemaakt gaat worden.

Elastomeren kunnen heel slecht tegen chloor en zonlicht. Voor het onderhoud van badkleding is het daarom belangrijk om na het zwemmen en zonnebaden de badkleding goed uit te spoelen, het liefst met een zacht wasmiddel. Je kunt hiervoor ook een zachte shampoo gebruiken. Gebruik liever geen wolwasmiddel, dit wasmiddel geeft de wolvezel een beschermlaagje, dat is fijn voor de wol maar daar kan juist deze elastomeer niet goed tegen. Elastomeer kan wel heel goed tegen transpiratievocht. Dit is een belangrijke eigenschap omdat de stoffen waarin deze elastomeren verwerkt zijn vaak op de huid gedragen worden.
Kizzmo Designs | Buterheideveld 10 NL-8423TA Makkinga Netherlands | Tel. + 31 6 2222 5757 | info@kizzmo.nl | www.kizzmo.nl | © 2016
Terug naar de inhoud