Onderhoud - Kizzmo

Uitloggen
085 104 70 61
Ga naar de inhoud
Onderhoud

Spandex
Spandex is een elastisch synthetisch garen. Andere namen voor spandex zijn elastaan, elastomeer of Lycra wat een merknaam van fabrikant Dupont is. Dit elastisch kunststof garen wordt als mono-filament garen toegepast in kleding als een lange dunne elastische draad. Deze draad kan tot ongeveer 600% worden uitgerekt voordat het breekt.
Dit garen wordt nooit 100% puur verwerkt in kleding. Het wordt meegeweven in de stof voor meer draagcomfort en bewegingsvrijheid. Het wordt toegepast in allerlei kledingstukken; bijvoorbeeld in T-shirts, jeans, ondergoed, lingerie, badkleding, panties en sokken. Een percentage van 1 tot 15% spandex is heel gebruikelijk in een kledingstuk. Hoe hoger het percentage, hoe rekbaarder de stof.

Eigenschappen
Spandex kan slecht tegen chloor en zonlicht. Voor het onderhoud van bijvoorbeeld badkleding is het daarom belangrijk om na gebruik de badkleding goed uit te spoelen. Spandex kan goed tegen transpiratievocht. Dit is een goede eigenschap voor stoffen die op de huid worden gedragen.  

Wassen
Het beste is om spandex binnenste buiten en apart van andere kledingstukken te wassen met een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel zonder blekend middel en wasverzachter. Bij wasmachine geen drogend, centrifugerend of verwarmend programma gebruiken maar beter is handwas en vervolgens hangend laten drogen. Vooral voorzichtig uitwringen en niet te nat ophangen.

Opbergen
Voorkom het opbergen van nog iets vochtige turnkleding. Altijd droog opbergen op een donkere plaats. Als de pakken worden opgehangen, gebruik dan plastic hangers en bescherm de kleding met stomerij hoesjes.

Kizzmo
Terug naar de inhoud