Onderhoud - Kizzmo

Ga naar de inhoud
Turnpakken
Onderhoud

Spandex
Spandex is een elastisch synthetisch garen. Andere namen voor spandex zijn elastaan, elastomeer of Lycra wat een merknaam van fabrikant Dupont is. Dit elastisch kunststof garen wordt als mono-filament garen toegepast in kleding als een lange dunne elastische draad. Deze draad kan tot ongeveer 600% worden uitgerekt voordat het breekt.
Dit garen wordt nooit 100% puur verwerkt in kleding. Het wordt meegeweven in de stof voor meer draagcomfort en bewegingsvrijheid. Het wordt toegepast in allerlei kledingstukken; bijvoorbeeld in T-shirts, jeans, ondergoed, lingerie, badkleding, panties en sokken. Een percentage van 1 tot 15% spandex is heel gebruikelijk in een kledingstuk. Hoe hoger het percentage, hoe rekbaarder de stof.

Eigenschappen
Spandex kan slecht tegen chloor en zonlicht. Voor het onderhoud van bijvoorbeeld badkleding is het daarom belangrijk om na gebruik de badkleding goed uit te spoelen. Spandex kan goed tegen transpiratievocht. Dit is een goede eigenschap voor stoffen die op de huid worden gedragen.  

Wassen
Binnenste buiten en apart van andere kledingstukken wassen.
Alleen een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel gebruiken, zonder blekend middel en wasverzachter. Geen drogend, centrifugerend of verwarmend programma gebruiken; nog beter is handwas en vervolgens hangend laten drogen.

Opbergen
Voorkom het opbergen van nog iets vochtige turnkleding. Altijd droog opbergen op een donkere plaats. Als de pakken worden opgehangen, gebruik dan plastic hangers en bescherm de kleding met stomerij hoesjes.

Turnpak
Kizzmo Designs | Buterheideveld 10 NL-8423TA Makkinga Netherlands | Tel. + 31 6 2222 5757 | info@kizzmo.nl | www.kizzmo.nl | © 2016
Terug naar de inhoud