KNGU regels - Kizzmo

Uitloggen
085 104 70 61
Ga naar de inhoud
Kizzmo
Kizzmo
KNGU kledingvoorschriften bij acrobatische gymnastiek

Wedstrijdreglement Acrobatische Gymnastiek A / B / C niveau, 2017 - 2020 Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. Artikel 34: Wedstrijdkleding, Accessoires en hulp-middelen.

 1. De keuze van wedstrijdkleding, accessoires en hulpmiddelen valt onder de verantwoording van de juryvoorzitter. Het moet gymnastisch zijn van karakter en ontwerp en het artistieke van de oefening aanvullen. Het mag de aandacht niet afleiden van de uitvoering van de gymnasten, noch aanpassing vereisen tijdens de oefening.
 2. Partners moeten identieke of elkaar aanvullende kleding dragen.
 3. Dames en meisjes dragen turnpakken, catsuits of turnpak met rokje. Huidskleurige lange leggings (volledige lengte) zijn toegestaan. Pakjes mogen met of zonder mouwen, maar dansstijlpakjes met hele smalle schouderbandjes zijn niet toegestaan.
 4. Rokjes moeten het pak bedekken en mogen niet lager vallen dan net onder het heupbeen. De stijl van de rok is vrij, maar moet altijd terug vallen op de heupen van de gymnast. Ballet tutu’s, ‘Island grass’ en jurken zijn niet toegestaan. Het rokje moet vast zitten aan het pakje (het mag niet verwijderbaar zijn).
 5. Heren en jongens dragen turnpakken met een gymnas-tiekbroek of een lange gymnastiekbroek. Pakken uit één stuk worden ook toegestaan.
 6. De wedstrijdkleding moet passen bij het geslacht van de gymnast.
 7. Catsuits of broeken in een erg donkere kleur zijn alleen toegestaan, als de gehele lengte van kleur op de benen is onderbroken. Het moet vanaf de dij tot de enkel door lichte kleuren onderbroken zijn. De onderbreking moet simpel zijn en niet overdreven. De lengte en de onderbreking over de benen moet hetzelfde zijn op beide benen, alleen de decoratie mag verschillend zijn (alleen internationaal).
 8. Vanwege veiligheidsredenen zijn loszittende kleding, uitsteeksels of accessoires niet toegestaan. Broeken en turnpakken uit één stuk moeten goed aansluiten op het lichaam zodat de jury de lichaamsvorm kan beoordelen.
 9. Ondergoed moet een goede ondersteuning geven bij gymnasten waarbij dit noodzakelijk is. De snit van het been van een turnpak mag niet boven het heupbot uitkomen. De halslijn mag niet lager dan de helft van het borstbeen aan de voorzijde, of lager dan de schouderbladen aan de achterzijde zijn. Kant (gaasachtig) en transparant materiaal van het pakje op het bovenlichaam moeten volledig  gevoerd zijn (zodat er geen huid zichtbaar is).
 10. Provocerende (aanstootgevende) kleding, zwem-pakken, kleding waarbij je kan zien dat iemand een rol speelt (ober) en fotoprinten als versiering zijn verboden.
 11. Deelnemers mogen de oefening uitvoeren met of zonder voetbedekking (huidskleurig of wit), welk schoon en in goede staat zijn. Voor heren is voetbedekking verplicht als ze een lange broek dragen.
 12. Een embleem van het land van de gymnasten moet duidelijk zichtbaar zijn op de wedstrijdkleding. Deze mag opgenomen zijn in de stof of in de vorm van het ontwerp (alleen internationaal zie FIG Competition clothing and advertising rules cycle 2017-2020).
 13. De regels die gelden voor reclames, zoals gespecificeerd in de KNGU regels moeten in acht genomen worden.
 14. Iedere overtreding van de kledingvoorschriften zal door de juryvoorzitter bestraft worden door middel van een penalty.
 15. Sieraden inclusief oorringen, knopjes, kettingen, ringen, armbanden, enkelbanden en piercings zijn niet toegestaan.
 16. Decoraties, steentjes, sjerpen en kant moeten opgenomen zijn in de stof of degelijk vastzitten, enig ongeluk dat voortkomt uit de opgebrachte aanhangsels is voor de verantwoordelijkheid van de trainer en gymnast.
 17. Haarversiersels, zoals haar clips, schuiven, banden en linten moeten, indien gedragen stevig vastzitten. Karakteristieke haaraccessoires (bijv. tiara’s, veren en bloemen) zijn niet toegestaan.
 18. Het verven van je gezicht is niet toegestaan, enig make-up moet ingetogen zijn en niet gebruikt worden ter afschildering van een theatraal karakter (dier of menselijk).
 19. Materiaal (zoals gordels en hoofdrollen) die hulp bieden bij de uitvoering van de elementen zijn niet toegestaan. Tape en ondersteunend verband moet een neutrale kleur hebben. Iedere uitzonderlijke ondersteuning, zoals een kniebrace die niet in een neutrale kleur te verkrijgen is, mag gedragen worden zonder aftrek indien door de vereniging om toestemming is gevraagd bij de hoofdjury. Het op het wedstrijdblad noteren van dit verzoek is voldoende (nationale toevoeging).
 20. Elke overtreding van deze regels zal door de juryvoorzitter bestraft worden.

Terug naar de inhoud